LIVE-SENDING FRA WORLD CUP OG EM I FALLSKJERMHOPPING PÅ VOSS.

For et år siden fikk vi følgende utfordring fra Norges luftsportforbund:

Vi skal arrangere world cup og europamesterskap i fallskjermhopping på Voss og har behov for å få kringkastet arrangementet på en så kostnadseffektiv og bærekraftig måte som mulig. Kan dere løse det?

Kriteriene var som følger:

    • Arrangementsstedet er Voss
    • Det skal være en 5-kameraproduksjon
    • Det skal være live-dekning av hopperne både fra bakken, i flyet på vei opp, hele svevet og landingen.
    • Klimaavtrykket skal være så lavt som mulig
    • Produksjonen skal minne så mye mulig om en tradisjonell TV-produksjon med grafiske elementer, live dømming, resultatlister osv.

GRØNNERE PRODUKSJONER

Vårt hovedfokus har de siste årene vært på hvordan kan vi bidra til å skape grønnere eventer og TV-produksjoner uten at det går ut over kvaliteten på, og den opplevde verdien av produktet for mottakeren? Klima og bærekraft blir stadig viktigere og vi opplever at bransjen er i endring, men skal vi nå FNs bærekraftmål må holdningen endre fra «Vi tar produksjonsbussen, for det er så praktisk» til: «Hvordan kan vi løse det stadig økende informasjons- og underholdningsbehovet på en bærekraftig måte ved hjelp av allerede eksisterende teknologi?». Vi må tenke smartere og finne ut nye måter å utnytte eksisterende infrastruktur og kapasitet bedre og på en mer bærekraftig måte.

Fallskjermhoppingen skulle altså gjennomføres på Voss, noe som i seg selv er bra. Til Voss går det tog og vi kunne ha plassert produksjonscontaineren vår, fem kameraer og en tradisjonelt kameracrew på toget, men kunne vi gjøre det enda smartere, med et enda lavere avtrykk? – Dette oppdraget måtte da kunne utføres som sentralisert produksjon.

ERFARING

Vi har etter hvert opparbeidet oss et godt erfaringsgrunnlag på området både gjennom våre ukentlige Gudtjenestesendinger for NRK og fra VM i Kajakk nettopp på Voss, men dette var første gang at hele sendingen skulle være basert kun på 5G-baserte enheter uten backup på kabel eller trådløst nett. Forsøkene vi har gjort og forskningsarbeidet vi har deltatt i gjennom Fudge-prosjektet kom til god nytte her, og vi gjennomførte en del forsøk med en del forskjellig type utstyr både på østlandet og på Voss for å finne ut av om 5g-dekningen var god nok 3-4000 meter over bakken.

Utover selve 5g-dekningen var den største utfordringen med dette prosjektet var hvordan vi skulle få kontroll over kameraer og sendeenheter slik at vi kunne lage en profesjonelt utseende sending med et sentralisert produksjonsapparat i Oslo og kun én tekniker på Voss. Helga 24.–27. august var det duket for World-cup og Europamesterskap på Voss, og vår tekniker tok toget over med en ryggsekk full av utstyr.

LØSNINGEN

Etter å ha prøvd ut ulike løsninger endte vi på to forskjellige oppsett basert på ordinære kameraer med sendeenheter samt vanlige sports-kameraer som var koblet til mobiltelefoner. Alle enheter ble monitorert gjennom overvåkningsapper og alle signaler ble overført med 5g-teknologi til vårt produksjons-hub, hvor vi sitter med kjerneinfrastruktur for å løfte de kule direktesendte bildene til å bli enn fullverdig TV-produksjon.

HISTORIEFORTELLINGEN

Å fortelle en historie på en fengende og spennende måte med de riktige ingrediensene har alltid vært viktig for å holde sitt publikum på tå hev. Med å få inn alle kamerabildene til vårt produksjons-hub, i tillegg til informasjon om puls, høyde, hastighet samt live dømming, presentasjon av utøvere og resultat, gir det oss muligheten til å sette sammen en TV-sending i et profesjonelt miljø med gode kommentatorer, tilgang til arkivklipp og muligheten til å klippe til direkte intervjuer på sletta om noe skulle skje i skyen, bokstavelig talt.

KLIMABESPARELSEN

Å kunne produsere en stor produksjon sentralisert, i stedet for å transportere tonnevis med produksjonsutstyr og personell til arrangementsstedet, gir en enorm klimabesparelse. I dette tilfellet var det snakk om under en tiendedel av Co2-utslippet sammenlignet med en tradisjonell tv-bussproduksjon. Kostnaden i kroner og øre er også et viktig argument i en dyrtid og vi har bevist at vi kan gjennomføre en fullgod sending sentralisert produsert til en langt lavere kostnad enn normalt, både for planeten og for oppdragsgiveren.

Tabellen under viser klimabesparelsen ved sentralisert produksjon, fremfor å sende et tradisjonelt TV-crew på 10 personer og buss til Voss.

Dette er starten på en ny æra innen TV-produksjon og vi gleder oss til fortsettelsen.