Gjenbruk av tekniske løsninger – hvorfor gjør vi ikke det?

At gjenbruk er viktig er det vanskelig å protestere på. Gjenbruk av klær, byggematerialer og gjennvinning av plast og papir har hatt en svært positiv utvikling de siste årene. Det samme kan man dessverre ikke si om gjenbruk av tekniske løsninger i event- og konsertbransjen. I åresvis har vi møtt våre venner i bransjen på vei ned med en teknisk løsning, mer eller mindre lik den tekniske løsningen vi har med oss i vår lastebil som skal rigges opp når de er ferdige. Det har vært og er fortsatt et enormt overforbruk av ressurser fordi man sitter på hver sin tue og planlegger sin “unike” løsning med sin tekniske leverandør, som er 99% lik den “unike” løsningen som hang på konferansehotellet dagen før.

Hvordan kan man endre det?
Kan man tenke større, mer langsiktig, og samtidig mer bærekraftig for kunden, så de sparer både penger og utslipp? Ofte kommer også eventbyråene også litt sent inn i prosessen. Kunden har valgt tid og sted for arrangementet sitt og henvender seg til byrået for å få råd og tilbud på en teknisk løsning som passer deres budsjett og valgt konferansested. Hadde eventbyrået heller kunnet kommet inn og sagt:: “Vet dere hva, kan vi gjenbruke den tekniske løsningen vi allerede har satt opp for kunde A på dette konferansesenteret, og heller tweake litt på den for å tilpasse deres profil og ønsker, i stedet for å flytte den samme løsningen til hotell B? Da sparer både vi og dere tid, penger og miljøet!

Noen har klart det
Tidlig i 2023 tok Live Nation kontakt med oss for å få pris på en løsning som skulle henge i Oslo Spektrum i flere dager. Tanken var å spare både penger og ressurser, siden de skulle ha flere konserter rett etter hverandre i perioden. Vi kom fram til en grunnpakke med LED-skjermer, kameraproduksjon og AV-produksjon der pristilbudet gikk ut på enten to, tre eller fire dager produksjon i Oslo Spektrum høsten 2023 sammen med vår samarbeidspartner Spectre. 

Hvorfor?
I Trippel-M har vi en grunnpris for én dags leie og en leiefaktor hvis man leier utstyret over en lengre periode, og selvfølgelig var den økonomiske besparelsen både på rigg, transport og flere dagers leie av utstyr en stor gulrot for arrangøren. Men med dagens fokus på klimasmarte valg og den totale reduksjon av utslipp denne produksjonsmetoden medførte, var valget enkelt – Vi skulle lage et arrangement som var både klimamessig og økonomisk bærekraftig ved å benytte den samme tekniske grunnpakka over flere dager.

Hvordan endte det?
Som dere kanskje har sett var det to vesentlig forskjellige visuelle uttrykk på konsertene med henholdsvis Undergrunn x2 og Dagny som gikk av stabelen i midten av november, men en ting hadde de til felles: Begge konsertene ble avviklet med samme grunnpakke av teknisk utstyr og infrastruktur, både når det gjelder skjermer, avviklingsutstyr og kameraproduksjon noe som medførte en stor besparelse både økonomisk og klimamessig, en løsning som alle parter var svært fornøyd med.