Grafikk

Tips og råd 

Innhold til ditt arrangement

 

Vi vil hjelpe deg med å lykkes! 

 

Det kan av og til føles som en jungel av kompliserte ord og uttrykk når vi sammen skal begynne å forme ditt arrangement. Vi har derfor laget en liste over terminologi som ofte blir brukt i forbindelse med sendinger, enten det er opptak, live online eller fysiske arrangementer. 

Skal du levere ferdig innhold til oss eller be oss om hjelp til å lage det, så kan oversikten nedenfor være nyttig uansett.

Lenger ned har vi også laget en oversikt over bildemuligheter for sendinger og storskjerm.

Ta kontakt med din rådgiver hvis du fortsatt har noen spørsmål etter å ha lest gjennom tipsene nedenfor.

DSCF9763

Innhold og grafikk

Arrangementets eller en sendingens innhold er ikke bare presentasjonene og videoene du skal vise, det kan være flere elementer som løfter endelig resultat til et enda mer profesjonelt nivå. Her har vi laget en oversikt over de mest brukte grafiske virkemidlene og når de kan brukes.

Supring

Supring

Supring er en fornorskning av verbet superimpose, som betyr "å legge noe oppå". En supring er en fellesnevner for grafikk som dukker opp på skjermen underveis i sendingen, enten som et virkemiddel eller i form av relevant informasjon som formidles. Det kan være en lower third med navn og tittel på foredragsholder, en rullende tekstlinje, grafer eller stikkord relatert til sendingens tema. Det brukes oftest når man snakker om lower thirds.

Alle motion supringer skal leveres i formatet Prores 4444, uten bakgrunn (alpha). Supringer uten bevegelse skal være transparente .PNG filer, gjerne i formatet 1920x1080 der logoen eller teksten er plassert på ønsket sted på skjermen. 

Lower Third Ny

Lower third - Supring

Er en betegnelse som brukes for en supring som presenterer foredragsholder med f.eks. navn og tittel på nederste tredjedel av skjermen. Denne kan være enten bilde eller video, i mange forskjellige farger og stiler, med og uten logo eller bilde. 

Supringer uten bevegelse skal være transparente .PNG filer, gjerne i formatet 1920x1080 der logoen eller teksten er plassert på ønsket sted på skjermen. 

Lower-Third-motion

Motion - Supring

Supringer kan også animeres for å få mer bevegelse i det som skjer på skjermen. 

Alle motion supringer skal leveres i formatet Prores 4444, uten bakgrunn (alpha).

Tinna gif 1

VB - Videobånd

Selv om vi ikke bruker så mye bånd i dagens video verden så har dette uttrykket blitt med videre. Det er helt enkelt en forhåndsinnspilt videofil som spilles av på ønsket sted i sendingen.  

Alle filmer skal leveres i formatet 1920x1080 eller 1280x720 dvs 16:9 som en .mov-fil, gjerne med .h264-komprimering, hvis ikke annet er avtalt på forhånd.

Bug

Bug

En bug er rett og slett en logo eller lignende som ligger på samme sted på skjermen gjennom hele sendingen, eller så lenge som ønsket. En typisk bug ser du for eksempel på tv, der logoen på tv kanalene er plassert øverst i høyre hjørne. 

Leveres som transparent .PNG fil, gjerne i formatet 1920x1080 der logoen eller teksten er plassert på ønsket sted på skjermen. 

Stills3

Stills

Stillbilder som vises på skjermen, som som ikke har noen form for animasjon. 

Formatet avgjøres gjerne av hvordan bildene skal brukes og vises, men en fin regel er 1920x1080. 

Plakat

Plakat

Skal du streame en sending på en landingsside vil vi spørre deg om en plakat til henholdsvis start, pause og avslutning. Dette er egentlig bare et bilde du velger ut så vi har noe å vise når det ikke er sending. Det kan være fint med en velkomstplakat mens seerne venter på at sendingen skal starte, en pauseplakat hvis det ikke er noe sending i pausen, og en "takk for i dag" plakat å vise når sendingen er over. På den måten er det ingen tvil for seeren om hva de kan forvente når de logger seg inn på landingssiden.

Plakater skal leveres i formatet 1920x1080

Bildemuligheter for din sending eller storskjerm på et fysisk arrangement.

 

Her er det litt av hvert å velge mellom, og det kan også varieres i løpet av sendingen. Flere elementer på skjermen gir mulighet til å vise innhold og presentasjoner samtidig som foredragsholder er synlig. Skap fokus og intimitet ved å vise foredragsholder i fullskjerm mens de snakker. Fremhev et viktig budskap ved å vise innhold i fullskjerm på enkelte tidspunkter i sendingen. 

Butterfly

Butterfly

En klassisk visning der foredragsholder og ønsket innhold vises i to forskjellige bokser på skjermen. Innhold kan være presentasjoner, bilder, video eller en annen foredragsholder slik at de kan ha en samtale. Boksenes størrelse kan tilpasses etter ønske og bakgrunnen kan være et bilde med farger og grafikk som representerer ditt arrangement eller selskap. Vi anbefaler enkel grafikk som ikke tar for mye oppmerksomhet fra forgrunnen. 

Bakgrunnsbildet leveres i formatet 1920x1080

PiP

Pip - Picture in picture

Denne layouten er kanskje mest kjent fra nyhetssendinger. Her kan foredragsholder vises i fullskjerm og ønsket innhold legges inn som et mindre bilde i bildet. Alternativt kan man også snu på det og vise innholdet i fullskjerm og foredragsholder i et mindre bilde. 

Bildesplit

Bildesplit

Skal du ha flere panelister i bildet samtidig, eller kanskje vise frem stemningen fra forskjellige live arrangementer? Da kan bildesplit være en fin løsning. Skjermen deles opp i flere deler der forskjellig innhold vises simultant i alle boksene. 

GIF Greenscreen small

AR-studio

Med et virtuelt studio-oppsett har du et hav av muligheter. Her gjør man opptak eller livesending i vårt grønnskjermstudio og plasserer deltakere enten foran eller bak virtuell grafiske elementer. En litt avansert versjon av bakgrunner i Zoom kan du si. Spesielt egnet for nyhetssendinger, paneldebatter eller produktlanseringer.   

Flere nyttige tips

Klikk på linkene nedenfor for å komme til enda flere nyttige tips og råd for ditt arrangement

Presentasjoner og filer

Hvordan dele disse med oss?

Les mer

Internettklikker

Hvordan funker det?

Les mer

Eventplanlegger

Dette trenger vi

Les mer

Presentasjoner og filer

Hvordan dele disse med oss?

Les mer

Internettklikker

Hvordan funker det?

Les mer

Eventplanlegger

Dette trenger vi

Les mer